Etkili ve kalıcı öğrenme için hem sözsel hem de imgesel içeriklerin bir arada kullanılması ve süreçte öğrenenin içerik ile etkileşime geçmesi gerekmektedir. Bir önceki yazımda bu konuyu ele almış ve “İkili Kodlama Kuramı”ndan bahsetmiştim (yazı için buraya tıklayabilirsiniz). Bu yazım da ise her öğrencinin duymasını ve görmesini sağlayan, eğlenceli ve etkileşimli Flipgrid platformunu paylaşacağım.
Flipgrid, eğitimcilerin sınıftaki her öğrenciyi görmesine ve duymasına yardımcı olan ve eğlenceli ve destekleyici sosyal öğrenimi teşvik eden Microsoft’un ücretsiz bir video tartışma platformudur. Arayüzü oldukça sade ve kullanımı basittir.
Flipgrid.com’da ücretsiz eğitimci hesabınızı oluşturduğunuzda , önce sınıfınız için bir “konu/topic” oluşturacaksınız . Konu, öğrencileriniz için bir tartışma sorusudur! Öğrencileriniz, eğlenceli, sosyal medya tarzı kameramızı kullanarak Konunuza kısa bir videoyla yanıt verirler. Öğrenciler, eğitimci olarak tamamen kontrolünüzde olmak üzere, akranlarının videolarını izleyebilir ve bu videolar hakkında yorum yapabilir.
1. Adım: Bir Konu Oluşturun
Konular Flipgrid’de sohbeti başlatır. Sadece bir bilgi istemi yazın ve öğrencilerinizin yanıt vermeden önce incelemelerini istediğiniz her şeyi, örneğin videolar ve bağlantılar gibi ekleyin.
Adım 2: Erişimi Ayarlayın ve Paylaşın
Konunuzu oluşturduktan sonra, öğrencilerin ona nasıl erişeceğini seçin. E-posta adresleri varsa, alanı ekleyin (e-posta adreslerinde @ simgesinden sonraki her şey). Öğrencilerinizin e-posta adresleri yoksa, her öğrenci için kullanıcı adları oluşturun. Konuk şifresi ekleyerek aileleri ve misafirleri davet edin.
Paylaş düğmelerinden birini (Google Classroom, Microsoft Teams, Hatırlat) kullanarak Konunuzu paylaşın veya topluluğunuzla bağlantı kurduğunuz her yerde benzersiz Katılma Kodunu kopyalayıp yapıştırın.
3. Adım: Öğrenciler Yanıt Veriyor
Katılım Kodunu girdikten sonra, öğrenciler e-posta veya kullanıcı adı ile giriş yaparak erişim elde ederler.
Öğrencileriniz Flipgrid’in eğlenceli, basit ve güçlü kamerasıyla kısa bir video kaydederek seslerini paylaşırlar.
Oluşturulan videolara sticker, görsel vb. araçları ekleyebiliyorsunuz. Bu özelliği ile de sınıf içinde uygulama çeşitliliği sağlamaktadır.
Flipgrid ile uygulama önerileri
Bir video oluşturup, bu videoyu sınıfınızla / öğrencilerinizle paylaşabilir ve öğrencilerinizden de benzer bir video talep edebilirsiniz.
Öğrencilerinize video ile bir soru sorabilir ve bu sorunun yanıtını video ile isteyebilirsiniz. Aynı şekilde öğrencilerinizin video yanıtlarına da tekrar bir video ile dönüt verebilirsiniz.
Bir projenin ya da bir ödevin basamaklarını video ile sunabilir, örnek bir proje sunumu hazırlayabilirsiniz. Öğrencilerinizde bu örneğe bakarak neler yapabileceklerini öğrenebilirler.
Kısa bir video ile bir challenge başlatabilirsiniz 🙂
Öğrencilerinizin okudukları kitaplarla ilgili kısa bir video hazırlamalarını isteyebilirsiniz.
Yabancı dil öğrenme çalışmaları yapabilirsiniz.
Bir video münazara yapabilirsiniz.
Öğrencilerinize kısa bir video ile araştırma görevi verebilir ve öğrencilerinizden araştırma çalışmalarında elde ettikleri verileri video ile sunmalarını isteyebilirsiniz.
Öğrencilerinize bir video ile kısa bir deney paylaşabilir ve onlardan da deney videoları hazırlamalarını isteyebilirsiniz.
Söyleşi yapabilirsiniz.
Bir matematik sorusu sorabilir ve öğrencilerin ev ortamında çeşitli ölçümlerle veri toplayarak o soruyu çözmelerini sağlayabilirsiniz. Öğrencilerde bu süreci ve çözümü video ile sunabilir. (Evdeki en büyük kanepenin eni x, boyu y ise x+y-2 işleminin sonucu kaçtır gibi bir soru olabilir. Öğrenci bu soruyu çözmek için evdeki en büyük kanepeyi bulup bir metre ile ölçecektir. 🙂
“ETKİLİ ÖĞRENME İÇİN ETKİLEŞİMLİ ARAÇLAR -1” için bir yorum