2020 yılında tüm insanlık dijital dünyaya hızlı ve zorunlu bir giriş yaptık. Evet evet daha öncede buradaydık ama hiç bu kadar zorunlu ve toplu bir şekilde olmamıştı 🙂
Bilgisayarlarımızda ya da mobil cihazlarımızda -hiç olmadığı kadar- bolca dosya alışverişi yapar, internetten -sayıca hiç olmadığı kadar fazla- download eder olduk ve elimize geçen pdf dokümanlarla çoğu zaman pek çoğumuzun başı derde girdi.
Evet gerek ücretli uygulamalarla gerekse web 2.0 araçlarıyla pdf düzenleme şansımız olsa da pek çoğumuzun ya bunlardan haberi yok ya da ücret ödemek istemiyor. O nedenle işler bazen çıkmaza girebiliyor ve en büyük derdimiz bir anda bir pdf dosyası olabiliyor 🙂
Ben de bu yazımda sizlere bir pdf dokümanı nasıl düzenlenebilir konusunda öneriler sunuyor olacağım.
İlk olarak PDF nedir bununla başlamak istiyorum:
Adobe firmasının da dediği gibi “PDF’ler, dünyanın işleyişini kolaylaştıran, en güvenilir belge formatıdır.”
PDF = Taşınabilir Belge Formatı
1991 yılında Adobe’nin kurucu ortağı Dr. John Warnock, The Camelot Project adını verdiği fikirle basılı belgeden dijital belgeye geçiş devrimine damgasını vurdu. Hedef; herkesin her uygulamadan belge alabilmesini, bu belgelerin elektronik sürümlerini dilediği her yere gönderebilmesini ve bu belgeleri her makinede görüntüleyebilmesini ve yazdırabilmesini sağlamaktı. Camelot, 1992 yılının sonuna doğru PDF olarak geliştirildi. Günümüzde bu format, tüm dünya çapındaki işletmelerce güvenilen bir format haline geldi (https://acrobat.adobe.com/tr/tr/acrobat/about-adobe-pdf.html).
PDF Uluslararası Standartlaştırma Organizasyonu (ISO) tarafından yönetilen bir açık standart olarak kullanılmaktadır. PDF belgelerinde, bağlantılar ile düğmeler, form alanları, ses, video ve veri akışı sağlayan algoritmalar bulunabilir. Elektronik olarak imzalanabilirler ve ücretsiz Acrobat Reader DC yazılımını kullanarak PDF dosyalarını Windows veya Mac işletim sistemlerinde kolayca görüntüleyebilirsiniz. PDF hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz https://acrobat.adobe.com/tr/tr/acrobat/about-adobe-pdf.html adresinden erişebilirsiniz. Adobe PDF ile ilgili olarak haklı bir şekilde övünüyor. Açıklamaları oldukça keyifli 🙂
Kısaca şunu söylebilirimki, Adobe elektronik belge alışverişinde bambaşka bir dönem başlatmıştır. PDF dosyası ile çıktı almaya ihtiyacınız kalmıyor, dokümanı tüm cihazlarda içerik bozulmadan görüntüleyebiliyorsunuz; çünkü PDf dosyaları belli bir standartta içeriğinizi korur.
Peki ücret ödemeden pdf lerimi nasıl düzenleyebilirim?
1- Kami Chrome Uzantısı
Kami Chrome uzantısını Chrome web tarayıcınıza yükleyerek PDf dokümanlarınızı görüntüleyebilir, düzenleyebilir ve paylaşabilirsiniz. Uzantıyı yüklemek için https://chrome.google.com/webstore/detail/kami-extension-pdf-and-do/ecnphlgnajanjnkcmbpancdjoidceilk bu adresi kullanabilirsiniz.
Linke tıkladıktan sonra aşağıdaki gibi bir pencere açılacaktır. CHROME’A BAĞLA butonuna basarak kurulumu yapabilirsiniz.
Uzantının kurulumundan sonra chrome tarayınıza bir Kami iconu (1) eklenecektir.
(2) Kami iconuna tıklandığında PDf dokümanını nereden bulacağınıza yönelik bir menü açılacaktır: Google Drive’dan mı, bilgisayardan mı, Classroomdan mı ya da boş bir pencere mi açacaksınız seçim yapmanız gerekiyor.
Pdf dokümanı Kami ile açtıktan sonra karşımıza şu pencere açılır:
Burada sol tarafta yer alan araç çubuğu ile metin ekleyebilir, boyayabilir, konuşma baloncuğu vs. herşey ekleyebilirsiniz. Kopyalama işlemi de yapabilirsiniz. Sağ üst tarafta yer alan bölümde ise paylaşma, kaydetme, çıktı alma ve bilgisayarınıza kaydetme gibi butonlar ile ilgili işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
I LOVE PDF web sitesi oldukça işlevsel. Kullanımına alıştıktan sonra başka bir araca ihtiyacınız olacağını sanmıyorum. Çünkü pdf düzenlemenin yanı sıra PDf bölme, birleştirme, word-powertpoint-excel-jpg ile dönüşüm işlemleri, işaretleme, şifreleme, sayfa numarası ekleme, sayfa döndürme vb. onlarca düzenlemeyi yapabiliyorsunuz.
Ve tüm bu düzenlemeleri bir kaç tıklamayla gerçekleştirebilirsiniz. Arayüz tasarımı oldukça sade ve ücretsiz kullanım imkanı sunduğu için reklamlara denk geleceksiniz.
PDF dokümanınızı seçip düzenlemeye başlayabilirsiniz.
Kolaylıklar dilerim 😉