Dijital Yurttaşlık · Genel · Kodlama · YAŞAM BOYU ÖĞRENME

“Bilgisayarca Düşünme” | Kodlama”

Kodlama eğitiminin öneminin gittikçe daha net anlaşıldığı günlerdeyiz artık. Yaşamımızın her alanında “kodlama,  algoritma, programlama, bilgisayarca düşünme” kelimelerini çokça duyar olduk. Üstüne çocukların “matematiksel ve algoritmik düşünme”  becerilerinin de  gelişeceği belirtiliyor. Düşünme becerisi derken? Peki bunların anlamı neydi?coding computer png ile ilgili görsel sonucu(a)

Kodlama, bilgisayara bir görevi yerine getirmesi için yazılan komutlardır. Bu komutlar bilgisayarın anlayacağı bir biçimde kodlarla yazılır ve bilgisayar da kodları algılayarak istenilen işlemleri yerine getirir.

Programlama ise, kodlama işleminin bütününe verilen isimdir. Bir program için yazılan komutların tümüdür. İnsanlar bilgisayarlarla direk konuşamaz ve iletişime geçemezler bunu ancak bir programlama dili ile yapabilirler. Bir programlama diline ait bilgiler program yazıcısının beceri ve düşüncesi ile birleşince ortaya program çıkmaktadır ( Python, Mustafa Başer, DİKEYEKSEN YAYINCILIK, 2017-06-12).

Tabi kodlama ya da programlamaya başlamadan önce “algoritma” hazırlamak gerekir. Şimdi bu da ne diyebilirsiniz. Şöyle:

Algoritma: belli bir problemi çözmek ya da  belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yoldur. Matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumundan başladığında, açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu işlemler kümesidir. Bu doğrultuda algoritma becerisi önemli bir beceridir, kodlamadan önce bireyin kazanması gerekir, problemlerine çözüm üretmesi gerekir. İşte “algoritmik düşünme becerisi” denilen şey de budur. Bu nedenle kodlama yapmak çocukta problem çözme becerilerini geliştirir.

Belirtmek isterim:  algoritma bir programlama dili değildir.  Programlama dillerine yol gösteren bir yöntem dizisidir. Örneğin bir cep telefonunun el kitapçığında yazan, rehber kaydı girmek için izlenecek yollar, o işin algoritmasıdır.  ( 1)

Benim çok sevdiğim bir algoritma örneği: ( 2)

Eğitime başlanıldığında, ilk önce problem belirlenir. Daha sonra problemin çözümüne yönelik algoritma/yol haritası hazırlanır. Daha sonra çözüm kodlanır; başka bir diğer deyişle, bilgisayara  yapmasını istenilen işlemler komutlar verilerek bildirilir ve ilerleyen zamanlarda kodlar büyür, derinleşir, programlanır ve programa dönüşür.

Peki sayfamın başlığı olan “bilgisayarca düşünmek” nedir? 

Bilgisayarca düşünme, bilgisayarları insan beyninin bir uzantısıymış gibi kullanabilme yeteneğidir. Bir çeşit analitik düşünmedir. ISTE (2015)’e göre bilgisayarca düşünme, teknoloji ile düşünce birleşimini güçlendiren bir problem çözme yaklaşımıdır.

Bilgisayarca düşünme ile insanların zekası ile bilgisayarların işlem yeteneklerini birleştirerek gelişen dünyada daha başarılı bireyler yetiştirmek amaçlanmaktadır ve bilgisayarca düşünmenin temelinde algoritma mantığı vardır. Algoritma eğitimi almış bireyler karşılaştıkları problemlere adım adım çözüm üretebilir ve bu çözümde bilgisayarların gücünden de yararlanarak hızlı ve etkili bir şekilde sonuca ulaşabilirler. (3)

ISTE’ ye göre öğrenci standartları arasında yer alan “bilgisayarca düşünme” maddeleri şöyledir:

  • Öğrenciler, çözüm üretmek ve geliştirmek için teknolojik yöntemlerin gücünden yararlanarak sorunları anlama ve çözme stratejileri geliştirir ve kullanırlar.
  • Öğrenciler veri analizi, sanal modeller ve çözüm bulma ve keşfetmede algoritmik düşünme gibi teknoloji destekli yöntemleri kullanarak problemi formülleştirirler.
  • Öğrenciler, problem çözmeye ve karar vermeye destek olması için, veri toplar veya ilgili veri setlerini belirler, bunları analiz etmek için dijital araçları kullanır ve verileri değişik yollarla sunarlar.
  • Öğrenciler, problemleri bileşen parçalarına bölerek önemli bilgileri çıkarır ve karmaşık sistemleri anlamak veya problem çözmeyi kolaylaştırmak için tanımlayıcı modeller geliştirir.
  • Öğrenciler otomasyonun nasıl çalıştığını anlar ve otomatik çözümler üretmek ve test etmek için bir dizi adım geliştirmek için algoritmik düşünceyi kullanırlar.

 

KAYNAKLAR:

a: Görsel Kaynağı: https://vt.instructure.com/courses/19969/files/384655/preview?verifier=0ds8KXWVAnafenqRUDEc3iTk7JSZcRZd0HpON3uQ
1: http://www.elektrikport.com/teknik-kutuphane/bes-dakikada-algoritmayi-taniyin/8223#ad-image-0
2: Keşfet Projesi
3: https://gencbilisim.net/bilgisayarca-dusunme-nedir/
KORKMAZ, Ö., ÇAKIR, R. ve ÖZDEN, M. Y. (2015). Bilgisayarca Düşünme Beceri Düzeyleri Ölçeğinin (BDBD) Ortaokul Düzeyine Uyarlanması. Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi, 1(2), 143–162. ( http://gazipublishing.com/media/uploads/images/GEBD_MAKALELER/Say_2/article_9_yayinlanacak.pdf )
Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s