Google’ın en güçlü araçlarından bir tanesi bana göre Jamboard!
Arayüzü oldukça sadece; hatta bazılarına göre neredeyse arayüzünde hiçbir şey yok 🙂 Kimileri bu durumu pek sevmese de bana göre en etkili özelliği. Bu durum yaratıcılığınızı kullanmanız için size fırsat sunuyor…
Özellikle anaokulu, ilkokul ve ortaokul seviyesinde öğrencilerin derse dahil edilmesi ve öğrenen merkezli etkinlikler için oldukça ideal. Hem öğretmenlere hem de öğrencilere çok sayıda yaratıcı çalışma alanı sağlıyor.
Peki Jamboard’u pratik bir şekilde dersime nasıl entegre edebilirim? Benden size birkaç örnek:
Öncelikle Jamboardu öğrencilerinizle birlikte paylaşımlı bir şekilde kullanabilirsiniz. Daha önceki bir yazımda Jamboard ile ilgili detaylıca yazmıştım. Buraya tıklayarak bu yazıma erişebilirsiniz.
1- Öncelikle kategori oluşturarak tasarladığınız etkinliklerde kullanabilirsiniz. Aşağıdaki görsellerde “canlı mı cansız mı ve denizde yaşarlar, karada yaşarlar” şeklinde hazırladığım iki etkinliği görebilirsiniz. Ders öncesi açacağınız Jam üzerine görselleri dağınık bir şekilde ekleyebilir ve ders esnasında ya öğretmen kontrolünde öğrencilerle birlikte ya Jami öğrencilerinizle paylaşarak ortak bir Jam üzerinden ya da Jam’i öğrencilerinizle paylaşarak her öğrenci için bir kopya oluşturarak -sürükle bırak şeklinde- bu çalışmayı yapabilirsiniz.
Bu etkinliği görsel yerine post it şeklinde kutucuklar açarak da yapabilirsiniz. Mesela öğrencilerinize “beyaz mı kırmızı mı” gibi iki seçenek sunup iki seçenekten birinin altına isimlerini yazmalarını isteyebilirsiniz. Derste kaynaştırma, motivasyon artırma etkinliği gibi etkinlikler de oldukça keyifli olacaktır.
Etkinlik linki: https://jamboard.google.com/d/1H31knErhrgSTq5Cyuv8Fe12beYVHzI9nTrtdFf6jHcc/edit?usp=sharing
2- Okuduğunuz bir kitabın analizini yapabilirsiniz. Mesela okunulan kitaptaki ana kahramanın özellikleri yazılabilir. Bu etkinlik için Jam’i öğrencilerinizle paylaşmanız ve hep birlikte düzenleyebilmeniz etkili olacaktır. Öğrencilerinizle en sevdiğim şeyler, en sevdiğim kitap, boş zamanımda yaptıklarım gibi etkinlikler de yapabilirsiniz. Ders öncesi bu Jam’i hazılamanızı ve bol sayıda post it eklemenizi öneririm 🙂 Öğrenciler bu etkinliği çok seviyor.
Etkinlik linki: https://jamboard.google.com/d/1JJmNnEGSsWTzpTxb7fitO2jwvZe2PfPflMr8BvcllD8/edit?usp=sharing
3- Yeni bir konuya giriş aşamasında, dersi özetlemek için, araştırma sonuçlarını not etmek için veya yeni bir fikir geliştirmek için kavram / zihin haritaları oluşturmak adına kullanabilirsiniz. Bu etkinliği siz önceden hazırlayıp derste bu Jam’i paylaşıp öğrencilerle doldurabilirsiniz ya da biraz daha büyük yaş grubu öğrencilerden kendilerinin hazırlamalarını isteyebilirsiniz.
Etkinlik linki: https://jamboard.google.com/d/1iYJ48kOyhdrYDkvvF-QWgqC0jGLkbNjQuhUMOd-ildU/edit?usp=sharing
4- Sınıfta varolan bir problem üzerine ya da dersinizin bir parçası olarak ele aldığınız bir problem üzerine öğrencilerinizden çözüm önerileri ya da fikir önerileri alabilir ve en iyi 5 fikri seçip öğrencilerinizle paylaşabilirsiniz. Daha sonra sınıftan gelen tüm cevaplara rağmen neden bu fikirlerin ilk 5’te yer aldığına dair nedenleri açıklamalarını-yazmalarını isteyebilirsiniz.
Etkinlik linki: https://jamboard.google.com/d/1w5_rWRi8-wrqua8Kz_6Z_PWQAshQtsIzx1vFy1gNmbI/edit?usp=sharing
5- Öğrencileriniz arasında mini oylama yapabilirsiniz. Ekranı ikiye bölüp öğrencilerinizden yaptıkları seçime göre post it (yapışkan notlar) ekleyip isimlerini yazmalarını isteyebilirsiniz.
Daha fazla fikir ve öneri için benimle iletişime geçebilirsiniz.
Kolaylıklar dilerim.