Pratik İpuçları · Teknoloji Entegrasyonu · Web 2.0

GOOGLE’DA ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR?

Google’ da “arama yapmak” artık herkesin günlük rutinlerinden biri olmuştur diye düşünüyorum. Aklıma takılan herşeyi ya da merak duyduğumuz herşeyi artık “Google Amca”ya sorar olduk ki öğrenciler de ödevlerini artık Google Amcaya danışarak yapıyorlar. Hal böyle olunca ödevler birbirine benzeyerek copy-paste ödevler olma yolunda hızla yol aldılar. Çünkü çocuklara nasıl “araştırma yapılır”, nasıl kaynak taranır öğretilmiyor. Eğer öğretilmiş olsaydı ödevler Google’ın birinci sayfalarında yer alan başlık ve konuları içermez, nitelikli çalışmalar ortaya çıkardı ve “arama yapmak” kavramı yerini “araştırma yapmak” kavramı ile yer değiştirebilirdi.

Google-Search

Peki Google’da iyi araştırma yapmanın  soracak olursanız, cevabı hemen veriyorum:

  • İlk olarak araştırma yapılacak konu en somut ve en basit haliyle Google’da yazılarak arama yapılmalıdır. Uzun uzun cümleler ile arama yapmak doğru sonuçlar vermeyeceği gibi bazen hiç sonuç da vermeyebilir.
    • Örneğin bulut teknolojileriyle ilgili bir araştırma yapılıyorsa Google’a sadece bulut teknolojisi yazmak yeterli olacaktır. Ancak burada unutulmamalıdır ki Google yazılan kelimeleri tek tek arar. Yani bulut kelimesini ayrı teknoloji kelimesini ayrı olarak da arar. Eğer sadece bulut teknolojisi
      kelimelerinin bir arada kullanıldığı sonuçlar isteniyorsa, çift tırnaklar kullanılarak “bulut teknolojisi” gibi bir arama yapılmalıdır. Tırnak işaretleri ile arama yapma bazı ilgili sonuçları hariç tutacakttır. Örneğin, “bulut teknolojisi” ifadesi arandığında, Bulut teknolojileri ifadesini içeren sayfalar görüntülenmez.

Capture

  • Aranılan kelime ya da kelime grubu ne kadar somut ve öz ise o kadar net ve ilgili sonuca ulaşırsınız.
    • Örneğin, “bulut teknolojisi” araması size çok geniş kapsamlı bir arama sonucu çıkaracaktır. Ancak bulut teknolojilerini veri depolama konusunda araştırma istiyorsanız “bulut depolama teknolojileri” olarak aramanız size bu yöndeki filtrelenmiş sonuçları çıkaracaktır. Burada dikkat edilmesi gereken şey arattığınız kelime doğru anlama gelmesine rağmen çok fazla kişi tarafından kullanılan bir kelime değilse ihtiyacınız olan sayfalarla eşleşmeyebilir ve net sonuçlara ulaşamayabilirsiniz.
  • Arama işleminde büyük/küçük harf duyarlılığı yoktur. bulut teknolojisi için yapılan bir arama Bulut Teknolojisi  ya da BULUT TEKNOLOJİSİ aramasıyla aynı sonuçları verir.
  • Kitap okumak istediğinizde ya da bir araştırmanızda kitaplardan da yararlanmak istediğinizde Google’da telif hakkı olmayan kitaplara ulaşabilirsiniz.
    • Bunun için arama sonuçlarının sol panelindeki “kitaplar”ı seçerek, telif hakkı süresi geçmiş eserlerin tam metinlerine (örneğin, Moby Dick) ücretsiz olarak erişebilir ve okuyabilirsiniz.
  • Arama sonucunun sadece belli bir sitede yapılmasını istiyorsanız aramanızın başına site: ifadesini kullanmalısınız. ( site:edu, site:graphite.org gibi )

  • Arama yaparken Google noktalama işaretlerini dikkate almaz. Buna @#%^*()=+[]\ ve başka özel karakterler de dahildir. Bu doğrultuda rahat olabilirsiniz 🙂
  • Google’da arama yapmanın bir güzel diğer yanıda dosya türüne göre arama yapılabiliyor olması.
  • Örneğin sadece powerpoint sunu dosyasına ulaşmak istiyorsanız filetype: ve dosya türünü birlikte yazıp aramanız yeterlidir. (filetype:ppt cloud technologies ya da filetype:pdf technologies gibi…)

  • Hoşunuza giden bir web sitesi buldunuz ve benzer web sitelerini bulmak istiyorsunuz. Bunun için tek yapmanız gereken şey related: + beğendiğiniz sitenin adresi ifadesini kullanmak 🙂

  • Google ile arama yapmak istediğiniz şeyin fotoğrafını çekerek arama yapabiliyorsunuz. Bunun için Goggles uygulamasını kullanıyoruz:
    • Android’de, Google Goggles uygulamasını yükleyin ve açın. iPhone’da, Google Arama uygulamasını açın ve Goggles’ı seçin, aramak istediğiniz öğenin resmini çekin ve sonuçları bekleyin. Herhangi bir şey yazmanız gerekmez. İşte bu kadar kolay! 🙂
  • Yine aynı mantıkla elinizde bir görsel var ve görseldeki şeyin ne olduğunu bilmiyorsunuz. Google görselleri açın ve fotoğrafı arama kutucuğuna sürükleyip bırakın!… Evet görselinizin benzerleri hemen karşınızda 🙂

  • Bir kavramın tanımını arıyorsunuz ve çok da vaktiniz yok. Bunun için Google’a define: + tanımını istediğiniz kelimeyi yazmanız yeterlidir.
    • define: cloud technologies
  • Google’ın bir başka güzel ve kullanışlı özelliği ise arama sonuçlarında istenmeyen aramaları çıkarmak ya da eklemek:
    • Örneğin bulut teknolojisi kavramını ararken bilişim kelimesini de içeren aramaları istemiyorsanız, arama kutusuna bulut teknolojisi -bilişim yazmanız yeterli olacaktır ya da arama sonuçlarında kesinlikle çıkmasını istediğiniz bir kelime varsa bunu + ile eklemeniz yeterlidir.
  • Google bize kısa yoldan uzunluk, para ya da ölçü birimlerini dönüştürmemize de imkan sunar:
    • miles to km ,   usd to try   gibi … 🙂

  • Dünyanın herhangi bir yerinde saatin kaç olduğunu öğrenmek için  time + ülke ismini birlikte şehir veya ülkeyi yazıp aratırsanız Google bu konuda da size yardımcı olacaktır. Örneği time turkey bize Türkiye’nin şuan ki saatini verecektir. 🙂
  • Ayrıca merak ettiğiniz ya da bulunduğunuz şehrin hava durumunu da hemencecik Google size söyleyiveriyor 🙂  Bunun için Google weather İzmir gibi birşey yazmak yeterlidir.

  • Bir posta kodunun veya alan kodunun nereye ait olduğunu bilmek mi istiyorsunuz? Arama kutusuna posta kodunu yazmanız yeterlidir.
  • Elinizde bir adres ve konum var, adresin neresi olduğunu bilmiyorsunuz ve elinizde iyi bir navigasyon programı da yok!. Öyleyse Google amcaya danışabilirsiniz. Herhangi bir konumu haritada görmek için şehir adını veya posta kodunu arama kutusuna map ifadesiyle birlikte yazın, ardından o konumun haritası görüntülenir. Adresi Google Haritalar’da görmek için arama sonucunda açılan küçük haritaya tıklayın.
  • Hareket halindeyseniz ya da aceleniz varsa eğer yazı yazmak işkenceye dönüşür. O vakit Google’da sesli aramada yapabilirsiniz 🙂 Web’de konuşarak arama yapmak için, ana ekranınızdaki Google arama kutusunda bulunan mikrofon düğmesine dokunun veya “Şimdi Konuş” ekranını görüntülemek için telefonunuzdaki fiziksel arama düğmesini birkaç saniye basılı tutun. Android için Sesli Arama özelliği, Android 2.2 (Froyo) ve üstü sistemlerdeki Sesli İşlemleri destekler.
  • Population (nüfus) veya unemployment rate (işsizlik oranı) gibi demografik terimlerin ardından bir ilçe veya ülke girerek arama yaptığınızda, seçtiğiniz konumla ilgili olarak doğrudan anlık veri alabilirsiniz.
  • Google’da çocuklarınız için arama sonuçlarını birkaç farklı yol ile  filtreleyebilir ya da kişiselleştirebilirsiniz de:
    • SafeSearch ile cinsel içerikli sonuçları filtreleyebilir (ve bu seçeneği kilitleyerek çocuklarınızın tekrar geri açmasını engelleyebilir), Google’ın anında sonuç seçeneğini kapatabilir, sayfa başına gösterilecek olan sonuç sayısını belirleyebilir ve seçilen arama sonuçlarına tıkladığınızda yeni bir pencerede açılmalarını sağlayabilirsiniz.
  • Google Trends ile bulunduğunuz ülkenin hangi aramaları yaptığını görebiliyorsunuz. Öyle ki, bu sonuçlar bazen ilginç de olabiliyorlar. Ayrıca, ülke genelinde yapılan popüler aramaları, gerçek zamanlı olarak da takip etmek mümkün.

KAYNAKLAR: 

http://www.google.com/intl/tr/insidesearch/tipstricks/all.html

http://www.chip.com.tr/

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s