MANKATO · Teknoloji Entegrasyonu · Yöntemler, Stratejiler, Kuramlar ve Yeni Yaklaşımlar

Mankato’nun Eğitim Teknolojisi İhtiyaçları Hiyerarşisi

Teknoloji entegrasyonu yapmaya karar verdiniz ve nasıl başlamalıyım sorusuna yanıt arıyorsunuz. Şuan bu yazıyı okuyorsanız doğru yerdesiniz 🙂 Teknolojiyi okul yaşantısına entegre etmeyi hedeflediğinizde ilk olarak bazı temel hazırlıkları yapmanız gerekmektedir. Burada ilk yol arkadaşınız, okulunuzun teknoloji ihtiyaçlarını belirlemeye destek olacak MANKATO hiyerarşisi olmalı. Bu hiyerarşi pek çok sorunuza yanıt verebileceğiniz adımları size sunacaktır.

Teknolojilerimiz aksıyor, bilgisayarlar kilitleniyor. Uygulamalar çok fazla hangisi kullanılacak? Hangi uygulamayı alsak? Bilgisayar alınmalı mı? Tablet mi? Alt yapıyı geliştirelim? Ne kadar internet gerekli? Öğrencilerin şimdi neye ihtiyacı var? Teknolojiyi adapte etmeye çalışıyoruz ama hep bir direnç var? Heyecan sanki düşük gibi? Nasıl planlasak? Kaynakları nasıl çeşitlendirsek? Teknolojiyi mevcut derslere direk eklesek olmaz mı? SAMR mı? Öğretmen ve öğrencilerin dijital gelişimleri mi? Dijital güvenlik ne olacak? Eğitimler, sempozyumlar, konferanslar? gibi gibi….

Daha saymadığım pek çok konu…Bu tür sorular genellikle okullarda teknoloji kullanımına ilişkin bütüncül bir bakış açısına sahip olmanın eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Çünkü bir değişim söz konusu ve  bu değişimin neden meydana geldiğini anlamaya çalışırken, hiyerarşik ihtiyaçlar açısından teknoloji planlaması ve uygulaması hakkında net kararlar almadan bu değişim düşük maliyetle, hızlıca, en pratik ve en etkili şekilde gerçekleşsin istiyoruz.

Eğer teknolojiyi kullanmak ve eğitim-öğretim yaşantısına entegre etmek istiyorsak, teknoloji entegrasyonunun genel boyutlarını anlamamız gerekmektedir.

Maslow’u ve onun ihtiyaçlar hiyerarşisini bilmeyen yoktur. Maslow 1954’te insanların işleri ile ilgili olarak motivasyon ve kişilik kavramları ile çeşitli kişisel ihtiyaçları nasıl karşıladıklarına dair teori ortaya koymuştur. Bu teorisinde insanların genel olarak aynı sırayı takip ettikleri bir ihtiyaç tanıma ve memnuniyet modeli olduğundan bahsetmiştir (Gawel, 1997, s. 1).  Teorisinde temel ihtiyaçlar (fizyolojik, güvenlik, ait olma, saygı ve kendini gerçekleştirme) denilebilecek en az beş temel ihtiyaç grubu yer almaktadır (Maslow, 1943, s. 392). Alt sıralarda yer alan temel ihtiyaçlar karşılandıkça birey daha üst ihtiyaçları aramaya başlar. Ancak temel ihtiyaçları karşılanmadığı durumda ise birey daha yüksek ihtiyaçlarını karşılama çabasını ertelemektedir.

Doug Johnson (Mankato (MN) Area Public Schools) Maslow’un bu teorisini biraz genişleterek okullarda teknoloji kullanımına yönelik “Mankato’nun Eğitim Teknolojisi İhtiyaçları Hiyerarşisi” adını verdiği yeni bir model geliştirilmiştir. Bu modele göre;

MANKATO hiyerarşisi, hangi düzeyde eğitim teknolojisine ihtiyaç duyulduğu, ihtiyacın ne olduğu sorularına yanıtlar arar. Bu hiyerarşiye göre öğrenciler ne öğrensin isteniyor, öğretmenlerin ne bilmeye ihtiyacı var, hangi kaynaklara ihtiyaç duyuluyor, entegrasyon işlemi nasıl gerçekleştirilebilir ve entegrasyon için hangi alt yapı kaynaklarına ihtiyaç var gibi sorular sorarak hangi düzeyde bir eğitim teknolojisi ihtiyacının var olduğu ortaya çıkmaktadır. Yani bu hiyerarşi ile hangi düzeyde ne tür eğitim teknolojilerine ihtiyacınız var ise kendinize ait kurumsal bir kurgu oluşturabilirsiniz.

Kolaylıklar dilerim 🙂

KAYNAKLAR:
Gawel, J. E. (1997). Herzberg’s theory of motivation and Maslow’s hierarchy of needs. Practical Assessment, Research & Evaluation, 5(11), 1-3.
Maslow, A. H. (1943). A theory of human motivation, Psychological Review, 50(4), 370-396.
Jounson, D(2003). Maslow and Motherboards: Taking a Hierarchical View of Technology Planning. Mankato Area Public Schools Planning and Assessment – Dec 2003 -p.6 (Last Modified:21 March 2012).

Mankato’nun Eğitim Teknolojisi İhtiyaçları Hiyerarşisi” için bir yorum

Yorum bırakın